ed

Monday, December 22, 2014

Hvordan å vaske vinduer i vinterkulda

Minusgrader ingen unnskylding: Finn frem spritflasken.


Kalde dager i førjulstiden innbyr ikke akkurat til å gå utendørs for å vaske.

Men den ubarmhjertige vintesolen er på sitt laveste, og avslører nøyaktig hvor lenge det er siden du vasket vinduene sist. Heldigvis (eller dessverre) er minusgrader ingen hindring.

Frem med spritflasken
Trikset for å unngå at vannet fryser til is på ruten, er sprit. 

– Du bør bruke rødsprit i vannet i minusgrader. Eventuelt kan du også bruke spylevæske, har Charlotte Sagvik, markedsansvarlig i City Maid, tidligere sagt ti

– Jeg anbefaler 20-30 prosent alkohol når det er 5-10 minus, øk mengden med antall minusgrader. En bør jobbe litt hurtig, og væte kun et vindu av gangen, og være rask med nal og en tørrklut til å ta kantene, sa hun.

På innsiden

Selv om det er varmt inne, vil mange vindusruter være kalde, også på innsiden. (Det illustreres enkelt medBlack & Deckers varmetapsmåler.) Dette gjelder spesielt eldre vinduer. Er du i tvil, vil vi anbefale en klunk husholdningssprit eller lignende også her. 

Det er mange måter å vaske vinduer på. Noen sverger til den klassiske Nylon-vasken, fra 1951. Andre synes det er greit å begrense antall rengjøringsmidler i skapet, og går for Zalovann. Lilleborg har lansert sitt eget vindussystem, med alt fra mopp til bøtte, nal og klut - samt egen vindusvask. 

Dinside har testet alle, samt hvordan kjerringrådet med avispapir virker, og konkluderte med at det enkleste ofte er det beste: Vår testperson fortsatte å bruke Nylon-vasken. 

Er du av den sorten som synes at riktig utstyr gjør jobben mer lystbetont, anbefaler vi vindusvaskeren fra Kärcher. WV 50 Plus het det settet vi testet, og består av en spruteflaske med mopp, for å vaske vinduet, og en nal med sugefunksjon. 

– Den er enkel i bruk, god kvalitet og ikke minst: Gjør en bedre jobb enn vanlig, konkluderte Dinsides tester, og ga den terningkast fem.

Tidsklemmetips

Rekker du ikke over alt? Gå for vinduene i de rommene du bruker mest i julen; Stue, spisestue og kjøkken. Eventuelt ta de vinduene der solen skinner inn, og avslører møkka. 

Frister det ikke med utevask, kan du også konsentrere deg om innsiden - det er tross alt her man ofte får de mest skjemmende merkene fra fingre, panner, et cetera. Et godt tips er Jif vaskeservietter eller lignende for speil og vindu: Selve jobben går kanskje ikke fortere, men det er lettere å dra over med en vaskeserviett enn å finne frem bøtte, blande vann og alt det som følger med av etterarbeid. 


Rekker du ikke noe? Trøst deg med at det nesten ikke er lyst i desember. Og at familie og venner heller vil ha en avslappet og blid vert i en lett rengjort bolig, enn en våt utslitt skurefille i et skinnende rent hus. Slapp av, tenn stearinlys og kos deg. Vaske vinduer kan du også gjøre i januar

No comments:

Post a Comment