ed

Tuesday, August 11, 2015

Nå bør du passe litt ekstra mat

 Det slår ikke feil. I slutten av juli og begynnelsen av august blir melk og andre meieriprodukter harske før de går ut på dato. I tillegg mugner sitronen i skålen fortere enn vi klarer å si «hvor blir det av sommervamen?»Men det er kanskje ikke så rart. Vi er nemlig inni det som fra gammelt av kalles røtmåneden på Østlandet, perioden 23. juli til 23. august. 

Andre kjenner det kanskje bedre som hundedagene, og ifølge Store Norske Leksikon er det sannsyligvis derfra det særøstnorske navnet kommer. På mellomtysk heter hund rode.

Vi synes det er mer nærliggende å tenke på røtmåneden som rottenmåneden. Og vi merker den, enten det skyldes gammel folketro, eller rett og slett at vi er inne i den varmeste perioden i året.

Råtner fortereDet heter seg nemlig fra gammelt av at i røtmåneden må man være ekstra påpasselig med maten. Bare spør bestemoren din. 


Melken blir sur og klumper seg, før den går ut på dato.

Fisken lukter stramt mens den fortsatt skal være fersk, og osten mugner i kjøleskapet.

Og om du lurte, nei det er ikke greit å skjære bort muggen, og spise resten av osten, brødet eller patéen.

Det er ingen grunn til panikk, men bruk sunn fornuft - slik du alltid burde,enten maten har gått ut på dato eller ei. 

Er du i tvil om maten har blitt dårlig, se på den, lukt - og eventuelt smak. 

En av de tingene som skulle være spesielt vanskelig i røtmåneden var å piske krem. Det kan generelt være litt vanskelig å piske krem i de varme månedene, men heldigvis har vi et par triks på lur: Slik får du kremen stiv i de varme månedene.

Bananfluer

Selv pleier vi å merke røtmåneden på en bestemt måte. Det er da bananfluene kommer på besøk. 

Nå oppbevarer vi en rekke matvarer på kjøkkenbenken som kanskje andre ville lagt i kjøleskapet, som tomater,sitron, hvitløk og krydderurter, men det gjør vi også resten av året.

Heldigvis har vi lært, så før vi drar på ferie, og når vi kommer hjem, setter vi frem helt enkle bananfluefeller på kjøkkenbenken. 

Alt du trenger er et glass med cirka 50:50 eddik og vann, samt en dråpe zalo eller annet oppvaskmiddel. Så er det bare å vente. 

Skift gjerne ut med gjevne mellomrom, og ikke slutt før du er helt sikker på at alle fluene er borte, det vil si at en felle har stått tom på benken i et par-tre dager

No comments:

Post a Comment