ed

Friday, September 19, 2014

De trivdes så godt at de flyttet til ferieFør lå det bare et gammelt tørkehus her. Nå har ekteparet omgjort feriestedet til helårsbolig.


Tekstilkunstner Anne Esbjug og mannen Trygve Holtan-Hartwig kjøpte tomten i Solbukta ved Bunnefjorden i Frogn for 30 år siden. Da lå eiendommen brakk, og den eneste bygningen var et gammelt tørkehus som hadde tilhørt en frukthermetiseringsfabrikk, som lå på dette stedet i gamle dager.
- Vi kjøpte dette som feriested i 1984. Men det er så fint her hele året at vi fant ut at vi gjerne ville flytte hit og bo her, forteller Anne Esbjug – og viser rundt på den solrike eiendommen.
De bygget et hus litt bortenfor det gamle tørkehuset, og her bosatte de seg. Tørkehuset ble da brukt som gjestehus, leirsted, hønsehus og festlokale.
Anne som driver med stofftrykk og blant annet lager egendesignede festdrakter, ønsket seg et atelier slik at hun fikk god plass til å utfolde seg. Etter hvert bestemte de seg for å rive det gamle tørkehuset og bygge et kombinert atelier og gjestehus på samme sted.
- Vi begynte på det nye huset i 2001, og vi er strengt tatt ikke helt ferdige ennå. Det blir en livsstil, dette, sier Esbjug og ler.
Underveis i prosessen, i takt med at barna ble større og flyttet ut, fant Anne Esbjug og Trygve Holtan-Hartwig ut at de like gjerne kunne bo i det nye huset. For to år siden solgte de det første huset og siden har boligen på den gamle tørkehustomten vært hjemmet deres.


Samlingspunkt

Og her er det riktig så idyllisk. Fra huset er det bare 20–30 meter ned til vannkanten, og her tas det morgenbad hele sommeren og til godt utpå høstparten.

Her har de laget en privat strand, her er det stupebrett, en stor brygge, det er festplass, glasspaviljong, utekjøkken og utallige sittegrupper og koselige kroker.
Ikke rart at venner og familie strømmer til. For det gjør de.


PAVILJONG: Glasspaviljongen i hagen er kjøpt hos Annes far, som driver møbelfirmaet Esbjug i Drøbak. Paviljongen fungerer også som vedskjul.
FOTO: Carl Martin Nordby
- Ja, det er blitt et samlingspunkt, dette. Vi arrangerer mange fester her, og det er alltid koselig å samles. Vi er opptatt av at dette skal være et brukssted, ikke bare til pynt. Da barna i vennekretsen var små, pleide vi å ha feriekoloni her. Da var det 10–12 barn her på leir hver sommer, forteller Esbjug.

BADET: Under vinduet på badet står et gammelt nattbord Anne Esbjug kjøpte på loppemarked for mange år siden.
FOTO: Carl Martin Nordby
Barna er blitt voksne, men fortsatt er det fullt av folk her til stadighet. I sommer måtte Anne Esbjug og Trygve Holtan-Hartwig flytte ut i en gammel buss fordi alle sengene i huset var opptatt av gjester.

GLOBUSS: På gårdsplassen står doningen Globuss, som Trygve Holtan-Hartwig kjøpte for noen år siden. Med den har de vært på mange turer, og når huset er fullt av gjester, kan ekteparet sove her.
FOTO: Carl Martin Nordby
- Bussen som vi kaller Globuss, var det Trygve som kjøpte for noen år siden. Den er delvis innredet som campingbuss, og med den har vi vært på Roskildefestivalen, vi har vært i Skåne, Læsø, Hardanger og rundt omkring sammen med venner og familie. Det er alltid morsomme turer.

Husets hjerte
Det nye huset, som har en grunnflate på 90 kvadrat, har full kjeller, samt en halv annenetasje med tre soverom og bad. I stuen er takhøyden fem-seks meter, og midt i huset står det en gedigen ovn som Anne selv har tegnet.

- Den er hjertet i huset. Jeg visste nøyaktig hvordan jeg ville ha den, så jeg laget like godt en modell av den som Kakkelovnspesialisten i Drøbak brukte da de satte den opp. På stuesiden er det peis, mens det på den andre siden, mot kjøkkenet, er bygget inn en klebersteinsovn som varmer godt.

Om vinteren er fjorden som regel islagt. Da kryr det av isfiskere der ute.

- Det driver ikke vi med, men vi går gjerne på skøyter, enten på fjorden, eller på ett av de mange vannene rundt i området. Og den dagen isen går, samler vi masse venner til felles isbad, forteller Esbjug.

- Det aller beste ved å bo her er stillheten, lyset, det åpne, frie og rolige. Og selvfølgelig det at vi har god plass til alle som kommer på besøk.

Anne Esbjug
Anne Esbjug er utdannet ved Kunst- og håndverksskolen og har jobbet mye med tekstiler og veggtepper, blant annet til Statsministerens kontor.

Hun har laget teaterkostymer og i flere år vært primus motor i den årlige uteforestillingen «Stønt» i Solbukta i Frogn.

De siste årene har hun utviklet sin egen type festdrakt. Drakten er basert på bunadstradisjonen, men mer moderne og uten geografisk tilhørighet.

Tørkehuset
Det gamle tørkehuset, som sto der familiens hus nå er bygget, tilhørte Haslum gård, hvor det blant annet ble etablert hermetikkfabrikk på slutten av 1800-tallet.

Her ble det hermetisert frukt fra den store hagen hvor det fantes både epler, plommer, kirsebær og pærer, og hit skal Roald Amundsen ha kommet roende over fra Svartskog for å hamstre hermetikk til sine ekspedisjoner.

Tørkehuset ved stranden var innredet med dampkjele og tørkeovner.

No comments:

Post a Comment